Ajatuksia palvelurobotiikasta - ryhmä D



Väestörakenteen muutoksen myötä meillä on tulevaisuudessa yhä enemmän yhä vanhemmaksi eläviä ikäihmisiä ja vähemmän työikäisiä kantamaan vastuuta yhteiskunnan eri toimintojen järjestämisestä kuten esimerkiksi ikäihmisten palveluista ja hoivasta. Tämä haastaa meidät suunnittelemaan toimivampia ratkaisuja eri palvelujen järjestämiseksi. Tarvitsemme maahamme työperäistä maahanmuuttoa ja toimintojen automatisointia mm. digitalisaation ja robotiikan avulla.
Teknologian tutkimuskeskus VTT on 2,5 miljoonan euron hankkeessaan (kts.VTT:n erikoistutkija Marketta Niemelän artikkeli) luonut vision siitä, miten ikäihmiset asuvat robotiikan ja muun älyteknologian avulla kodeissaan ja yhteisökodeissa hyvinvoivina pidempään ja miten hoitajan työ tulee muuttamaan seuraavien 20-30 vuoden kuluessa. Muutos tulee olemaan suuri ja robotiikan yleistymistä kohtaan esiintyy myös epäileviä asenteita. Monet alan ammattilaisetkin pelkäävät robotiikan syrjäyttävän inhimillisen hoitotyön ja heikentävän hoitotyön laatua. On kuitenkin kestävää kehitystä automatisoida sellaiset työtehtävät, jotka esim. palvelurobotit voivat tehdä paremmin kuin ihmiset tai robotiikan avulla pystymme täydentämään ja parantamaan ihmisen antamia palveluita tai hoitoa. Tällaisia tehtäviä hoitotyössä ovat mm. robotiikka, joka antaa hoitajille apuvoimia fyysisesti raskaassa tai kliinistä arviointia vaativassa työssä. Maailman parhaiten kaupallisesti menestynyt palvelurobotti on muistisairaiden terapiaan kehitetty interaktiivinen robottihylje Paro, joka rikastaa muistisairaan elämänlaatua ja vuorovaikutusta sekä lievittää ahdistusta ja levottomuutta. ikäihmisten itsenäistä asumista tukemaan on kehitetty paljon erilaisia seuranta-, hälytys- ja turvallisuusratkaisuja.
Tällä hetkellä robotiikan integroimisessa ikäihmisten arkeen on vielä paljon ongelmia kuten esim.  huonot verkkoyhteydet, puheentunnistamisen ongelmat ja robottien kömpelö liikkuminen. Lisäksi tietysti kustannukset ovat hidaste palvelurobottien yleistymiselle. Sosiaalisesti vuorovaikuttavien robottien erikoisuus on se, että tutkimusten mukaan ihmiset alkavat kiintyä niihin. Tätä on pidetty jopa ikäihmisten kohdalla ihmisoikeuskysymyksenä, mikäli se johtaa sosiaalisten kontaktien vähenemiseen. Jotkut tutkijat pitävä eettisesti vääränä sitä, että vanhuksen annetaan kiintyä robottiin, joka ei kykene aitoon empatiaan. Palvelurobotiikka tulee kuitenkin kehittymään kovaa vauhtia ja siitä tulee väistämättä tulevaisuudessa osa hyvinvointiyhteiskuntaamme ja palveluiden tehokkaampaa järjestämistä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Avoimet oppimateriaalit tutuiksi ammatillisille opettajille /ryhmä c

Tekoäly ja robotiikka ryhmä c

Kylistä digitalisaation hermokeskuksia vai taantuvia taajamia? (Ryhmä A)