Tekoäly ja robotiikka ryhmä c


Hoito ja hoivatyössä voidaan käyttää myös robotteja. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) Laatusuositus hyvän ikääntymisen turvaamiseksi ja palvelujen parantamiseksi –julkaisussa nähdään, että robotiikkaa voidaan hyödyntää omahoidossa, omaishoitajien tukena hoitotehtävissä, hallinnossa ja työn organisoinnissa ”robotiikalla voidaan korvata välillistä asiakasaikaa, kuten tarvikkeiden ja laitteiden siirtelyä, aterioiden kuljetusta sekä osaa lääkehoidosta”. Hoidossa robotit soveltuisivat muun muassa potilaan nostamiseen, siirtämiseen ja liikkumisen avustamiseeen. Väitetään, että jopa 20 prosenttia hoitohenkilökunnan tekemästä työstä voidaan korvata roboteilla. Erityisesti raskas työ on sellaista, johon se soveltuu mutta ihmisen kohtaamista ne eivät voi korvata.


Tässä robotiikasta pari esimerkkiä:

Paro robottihylje  on hylkeen muotoinen karvainen ja suloinen  robotti joka kääntelee päätään ja on suunniteltu osoittamaan kiintymystä: tässä aikoinaan uutisissa tullut klippi Kustaankartanon Parosta. Paro soveltuu ikäihmisten ja lasten kanssa työskentelyyn erinomaisesti. Tänä korona aikana mietin sitä, miten sen puhdistaminen voitaisiin varmistaa. Hintaa tällä robotilla on n 5000 Euroa.


Seuraavat vuorovaikutukseenkin ohjelmoinnin kautta onnistuvat robotit ovat nano ja pepper-robotit. Ne voivat ohjata ja opastaa, ja niihin voidaan syöttää tietyn tavallisimmat vastaukset. Ne soveltuvat hyvin myös esim kielen opetukseen. Ne ovat ihmihahmoisia, mutta osin kömpelöitä, kuten seuraavista videoista voitte havaita.

Linkki 1 Nano robottiin nimeltä Hattivattiin Ohjelmointia. Huom. mummon murre ei aina näyttänyt olevan robotin mielestä oikeaaa.

Linkki 2 nano robotti opastaa jalkahoitoon ja tanssiikin, joskin kaatuu lopussa, ohjelmointia harjoiteltiin.

 

Linkki Pepper robottiin , Kalasatamassa pepperiä on hyödynnetty seuraavasti . Luulen, että robotiikan kehittymisen myötä löytyy  toimivampiakin ratkaisuita vähitellen. Joskus tuntuu, että kehitys menee hurjaa vauhtoa eteenpäin. 

Mielenkiintoinen robottikoira löytyy Singaporesta: koronakoira vahtii välimatkoja: tässä linkki siihen

Kommentit

  1. Kiva kirjoitus ja monenlaisia roboja onkin olemassa?!. Olen myös tutustunut Linda -nimiseen robottiin, joka oli kuntoutusosastolla (Kiljavan kuntoutussairaalassa). Linda laulatti ja viihdytti asiakkaita :)

    VastaaPoista
  2. Kieltenopetuksessa robotiikkaa voisi hyödyntää monella eri tavalla. Tulee mieleen ainakin robotit kielten luokassa, jotka esittäisi yksinkertaisia kysymyksiä opiskelijoille ja äänittäisi heidän vastaukset tai sitten äänittäisivät esim. parin kanssa tehtäviä puheharjoituksia. Roboteille voisi myös esittää muita tehtäviä englanniksi ja he äänittäisivät ne ja säilöisivät ne opettajalle katsottaviksi. Robotiikkaa voisi hyödyntää myös sanaston ja ääntämisen harjoittelussa, robotti sanoisi opiskelijoille yksittäisiä sanoja ja opiskelijat toistaisivat näitä robotin kanssa yhdessä, robotti antaisi sitten palautetta ääntämisestä. Robotit olisivat hyvä apu myös monisteiden jaossa ja ihan vaan esim. jos haluttaisiin kuunnelle tekstikappale niin jollakin komennolla robotti aloittaisi lukemaan tekstikappeltta opiskelijoille äneen. :) Tämä olisi varmasti hauska lisä kielten tunneille!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Avoimet oppimateriaalit tutuiksi ammatillisille opettajille /ryhmä c

Kylistä digitalisaation hermokeskuksia vai taantuvia taajamia? (Ryhmä A)