Someketti  - Verkkoidentiteetti - Medialukutaito


Blogimme kostuu kolmesta osasta eli someketistä, verkkoidentiteetistä ja medialukutaidosta. Toisaalta nämä aiheet häilyvät ristikkäin kuin veteen piirretyt viivat. Liittyvät siis hyvinkin toinen toiseensa.  

Someketti, etiketti, käyttäytyminen somessa puhututtaa ja puistattaa meitä jokaista aina silloin tällöin. Poliitikot, päämiehet, työkaverit, kanssaihmiset ja me kaikki saatamme saada aikamoista kuhinaa someen. Mikä sitten on oikein ja mikä väärin? Maalaisjärjellä ajateltuna meidän jokaisen tulisi tietää, miten käyttäydymme somessa ja se onkin mielestämme perustaitoja (tai siis pitäisi olla). 

Trump ja Biden kampanjoivat somessa – antavat samalla huutia tutuille palveluille: ”Vaarallisia valheita” 

Kirjoitetun tekstin ongelmia on, että miten vastaanottaja mieltää kirjoitetun tekstin, kun ei tiedä kirjoittajan kehonkielestä, tunteesta, äänestä, sävystä tms. mitään. On vain ne sanat peräkkäin ja omat päätelmät kokonaisuudesta. Somekettejä on paljon ja kaikki tähtää samaan lopputulokseen: käyttöohjeeseen somessa, eli helppo homma – vai onko? 


Verkkoidentiteetti, minkälainen ihminen on tekstien, kuvien, blogien ja päivitysten takana? Verkkoidentiteetti on käsitys, jonka ihminen antaa henkilöllisyydestään verkkoyhteisössä toisille käyttäjille. Nimi tai nimimerkki ovat tavallisimmat identiteetin muodostumisen tunnusmerkit. Puhutaan digitaalisesta jalanjäljestä, minkälaisen jalanjäljen sinä haluat verkkoon jättää? Huolehdi myös omasta verkkoidentiteetistäsi, ettei kukaan vie sitä sinulta. Mikä on sinun Avattaresi verkossa ja miten se käyttäytyy? 

Facebook teki tarkkaa seurantaa ja tuhosi sitten 6 600 000 000 valetiliä – sinustakin talletettu 20 000 parametria  


Medialukutaitokeskittyy oleellisen tiedon löytämiseen ja sen arviointiin sekä erilaisten laitteiden käyttämiseen pystyäkseen osallistumaan tähän kokonaisuuteen. Taito medialukutaitoon mahdollistaa ymmärryksen ja kriittisyyden siihen maailmaan, missä elämme. Pelottavan vaarallisia on nuo maailmalla leviävät valeuutiset, jotka vaikuttavat ensisilmäyksellä aivan totuudenmukaisiksi normaaleiksi uutisiksi. Niiden avulla voidaan vaikuttaa ja muokata ihmisten mieltä eri suuntiin. 

Lopuksi sekoitetaan nuo kolme asiaa. Ihminen on kaiken takana eli someketistä piittaamaton henkilö luo itselleen valheellisen verkkoidentiteetin. Tämä henkilö alkaa julkaisemaan väärää tietoa jostakin asiasta, tämän julkaistun “asian” lukee henkilö, jolla vajavainen medialukutaito, mitä tästä seuraa? Jokainen voi itse miettiä seuraukset. 


Blogiterveisin, Maarit ja Riitta :)

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Avoimet oppimateriaalit tutuiksi ammatillisille opettajille /ryhmä c

Tekoäly ja robotiikka ryhmä c

Kylistä digitalisaation hermokeskuksia vai taantuvia taajamia? (Ryhmä A)