Digitaalisuuden vaikutus luovuuteen - Hyödyt ja haitat (Riitta ja Maarit)

Bloggausta Riitta ja Maarit ryhmästä Taito-Gradia 

Mitä tai mikä on luovuus? 
...tehdä asioita uusilla tavoilla, omaperäisten ideoiden ja ajatusten esittäminen...  
...määritellään kognitiivisena kykynä, joka auttaa meitä käyttäytymään uudella, ennennäkemättömällä, joustavalla ja organisoidulla tavalla, kun yritämme löytää ratkaisua ongelmiin... 

Miten osaamisessa yhdistyvät sekä erinomaiset teknologiataidot että perinteisempi, erityisesti luovuuteen tai viestinnällisiin taitoihin liittyvä osaaminen? JA missä niitä koulutetaan?, voiko luovuus olla vain sisäsyntyistä?

Digitaalisten palveluiden ja ohjelmistojen alalla luovuus on samaan aikaan näkyvää ja näkymätöntä. 
Miltä näyttää esimerkiksi luova tai tunneälyllä varustettu nettisivu? Vai onko sittenkin luovuus ja sen lähikäsitteet ihmisten omissa mielikuvissa ja tunteissa? 

Hyötynä näkisimme digitaalisuudessa, että luova, vaikuttava ja innostava ohjelma esimerkiksi auttaisi ihmisiä ohjelman käytössä. Voisi sanoa, että tätä ohjelmaa käytän ilolla, kun siihen ei edes tarvitse koulutusta! Ja se taas voisi poikia itselleen luovuuden inspiroimana jotain merkityksellisen ihanaa ja luovaa - MITÄ? Se jääköön jokaisen itsensä ajatukseksi, mitä se voisi olla. 

No jos otetaankin asia toiste päin, auttaako joku ohjelma meitä luovuuteen? Onko tietokone, pädi tai joku muu laite, joka innostaa meitä toimimaan luovasti? Laitteen muoto, väri jopa kauneus? Ohjelman tuoma huuma tai näppäräkäyttöisyys? 

Joskus luovat valinnat tapahtuvat taustalla tavalla, joka on monelle näkymätön ja luovuuden ymmärtäminen vaatii paljon pohdintaa. Samaan aikaan meille käyttäjille uusi digitaalinen palvelu saattaa korvata vanhan kömpelömmän, jolloin uusi luovuuden lopputulos näyttäytyy loistavana nerokkaana palveluna. 

No miten on? 
Latistaako digitaalisuus meidän luovuuttamme? 

Digitekniikka latistaa tunteita kuten mielialalääkkeet, sanoo professori eli 
Jatkuva viriketulva tappaa luovuuden. Anna lapsellesikin mahdollisuus ikävystyttäviin hetkiin, kehottaa professori Juha T. Hakala. 

Monissa tutkimuksissa on havaittu, että tylsyys on hyvä alusta luovuudelle 
Olkaamme varuillaan sillä digitaalisen teknologian koukuttavuudesta on todisteita. Vaikka ihminen päättäisi tehdä muuta, sosiaalinen media ja digitaalinen viihde vievät mukanaan ja se voi olla luovuuden loppu vai onko?

Kommentit

  1. Moi Sepäs olikin innovaativinen pohdinta digistä ja luovuudesta. Vaan kai se menee digin suhteen samalla tavalla kuin luovuuden määritelmä ylipäänsä eli luovuus sisältää sanat luovu ja luo uus.

    Pitää osata päättää mistä pitäisi luopua, jotta sen voisi korvata digitaalisesti järkevällä tavalla.

    Siinä juuri lieneekin se haaste:)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Avoimet oppimateriaalit tutuiksi ammatillisille opettajille /ryhmä c

Tekoäly ja robotiikka ryhmä c

Kylistä digitalisaation hermokeskuksia vai taantuvia taajamia? (Ryhmä A)