Asiantuntijaverkoston rakentaminen (Ryhmä D)

 

Asiantuntijaverkostot linkittävät erilaisia ihmisiä ja organisaatioita työskentelemään yhdessä. Verkostoja voidaan rakentaa eri teemojen ja tavoitteiden ympärille. Verkostolla on aina tavoite, jotka voivat liittyä esimerkiksi oppimiseen tai vaikuttamiseen. Toimiakseen verkosto vaatii vetäjän, joka pitää langat käsissään. Vetäjän tehtävänä on pitää yllä innostusta. Hänen ei kuitenkaan tarvitse hallita verkostoa. Jotta verkosto toimii hyvin, tulee verkoston ilmapiirin olla avoin, niin että osallistujat voivat rohkeasti esittää omia ajatuksiaan.

Rakennettaessa asiantuntijaverkostoa tulee huomioida verkoston perustehtävä ja potentiaaliset jäsenet. Lisäksi tulee miettiä, miten verkostoa ylläpidetään ja millaista osaamista verkostossa tarvitaan. Mitkä ovat verkoston mahdollisuudet ja riskit. Verkostoituminen lisää organisaation ja yksittäisen työntekijän kykyä uudistua ja innovoida. Ajatuksena on, ettei tuotetta tai palvelua enää tuoteta yhdessä paikassa tai yksittäisen henkilön toimesta vaan verkostossa. 

Verkostoituminen mielletään varmaan helpommin yrityselämän ja yritysten toimintakulttuuriin sopivaksi, mutta verkostoituminen koskettaa myös koulumaailmaa useastakin eri tasosta käsin. Kansainväliset vaihdot ja muu toiminta lisää tarvetta verkostoitua toisten koulujen kanssa. Erilaisten hankkeiden läpisaaminen ja rahoituksen hankinta on helpompaa, kun on verkostoitunut toisten oppilaitosten kanssa. Opetuksen kehittämiseen on avuksi verkostoitua toisten oppilaitosten kanssa Esimerkiksi kiltakoulut, joissa osalla ammattioppilaitosten aloista toiminta on hyvinkin aktiivista, puhumattakaan opettajan omista tarpeistaan muodostaa pieniä (ja miksei suurempiakin) verkostoja oman työnsä toteuttamiseksi ja kehittämiseksi ihan jokapäiväisessä arjessa. Verkostoitumista siis on ja varmasti tulevaisuudessa vielä lisääntyy entisestään.  

Digitaalisuus on helpottanut asiantuntijaverkoston yhteydenpitoa. Yhteyksiä voidaan luoda ajasta ja paikasta riippumatta. Näiden verkostojen avulla saadaan ajantasaista tietoa omalta asiantuntemusalalta. Lisäksi voidaan ennakoida oman alamme kehitystä. Digitaalisuus verkostojen rakentamisessa tekee yhteydenpidon helpoksi ympäri maailman.

Haasteena verkoston toiminnassa voi olla asiantuntijaverkoston passiivisuus, tietojen vähäinen jakamishalukkuus sekä vuorovaikutuksen vähyys. Verkostotyön lähtökohtana tulee olla aito tarve verkostolle.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Avoimet oppimateriaalit tutuiksi ammatillisille opettajille /ryhmä c

Tekoäly ja robotiikka ryhmä c

Kylistä digitalisaation hermokeskuksia vai taantuvia taajamia? (Ryhmä A)